Головна

Рецепти   Покрокові рецепти   Національна кухня   За продуктами   Бібліотека   Енциклопедія  

Лікувальна кулінарія   Кулінарні поради   салати   випічка   м'ясо   супи   риба і морепродукти   закуски   овочеві страви   паста, пельмені, вареники...   десерти   крупа   гриби   соуси   напої   консервування   алкогольні напої  

Петрів піст

Через 7 днів після свята Трійці починається Петрів Піст, в пам'ять про християнських мучеників Петра і Павлі. Страшні випробування обрушилися на християнську громаду майже відразу ж після її народження. За наказом імператора Нерона багато тисяч християн були розп'яті, спалені, закинуті камінням і розтерзані дикими звірами. Серед цих жертв - первоверховних апостоли Петро і Павло, в провину яким ставилося проповідь слова Божа.

За переказами в часи нероновской гонінь, відчуваючи небезпеку, християни наполягли на тому, щоб Петро пішов їх Риму і тим зберіг собі життя. Петро погодився, але як тільки він вийшов за ворота міста, йому з'явився Христос, що йде назустріч. Здивувавшись явищу Господа, Петро запитай: "Камо грядеши, Господи?" (Тобто куди йдеш, Господи?). Христос відповів йому: "Іду в Рим, щоб мене знову розіп'яли". Почувши це, апостол засоромився свого малодушності і повернувшись, добровільно віддав себе в руки ворогів християн.

До того ж, Петрівський піст нагадує про те, що головний ворог, як свідчить Євангеліє, не той, хто вбиває тіло, а той, який корениться всередині душі. Часто знову хрещений забуває про любов до Бога і ближнього і повертається до колишніх гріхів. Ось про цю небезпеку і нагадує пост. Пост, насамперед, служить вихованню волі християнина, оскільки в пості людина вчиться підпорядковувати тілесні потреби своїм духом, як це робили багато святих.

Тривалість Петрова Посту може бути різною в залежності від дня святкування Пасхи: найкоротший піст триває 8 днів, найдовший - 6 тижнів. Протягом усього Посту в середи і п'ятниці можна вживати рослинну їжу без олії, по понеділках, вівторках і четвергах з пісним маслом, по суботах, неділях і дням пам'ять деяких святих до цього ще додається і риба.

На честь свят під час посту на Русі було прийнято готувати особливі пироги - рибники. Їх особливість полягала в тому, що випотрошена і вичищена риба запікається цілком. Пироги робили відкритими, щоб риба була видна, що дуже прикрашало випічку. Самим же використовуваним продуктом Петрового посту була і залишається різноманітна зелень і страви з неї. Це і зелені пісні щі, і холодні пісні окрошки або ботвіньі, та й будь пісне блюдо стає із зеленню апетитніше і смачніше.

Великодні рецепти
Лікувальна кулінарія
Кулінарні поради
салати
випічка
м'ясо
супи
риба і морепродукти
закуски
овочеві страви
паста, пельмені, вареники...
десерти
крупа
гриби
соуси
напої
консервування
алкогольні напої