Головна

Рецепти   Покрокові рецепти   Національна кухня   За продуктами   Бібліотека   Енциклопедія  

Лікувальна кулінарія   Кулінарні поради   салати   випічка   м'ясо   супи   риба і морепродукти   закуски   овочеві страви   паста, пельмені, вареники...   десерти   крупа   гриби   соуси   напої   консервування   алкогольні напої  

Масло масляне

Без соняшникової олії обходиться рідкісне блюдо. Кожен день ми заправляємо їм салати, смажимо на маслі м'ясо і рибу і навіть не замислюємося про те, скільки користі в цьому цінному продукті ...

Пісний продукт

ЩЕ з початку XIX сторіччя соняшникова олія стала національним продуктом. У дореволюційний час вершкове масло вживали лише на свята, а по буднях використовували рослинні масла (разом з соняшниковою ще й гірчичне, льняне, конопляне). Широкому поширенню соняшникової олії надавало його визнання церквою пісним продуктом.

Сучасні дієтологи впевнені, що масло - важлива частина нашого раціону. Адже рослинні олії є найважливішими джерелами поліненасичених жирних кислот (линолиевой та ліноленової), які не синтезуються в організмі, а надходять тільки з їжею. Потреба в цих кислотах для людини навіть вище, ніж в інших вітамінах. Ненасичені жирні кислоти беруть участь у якості обов'язкового компонента в утворенні клітинних мембран і оболонок нервових волокон. Вони мають властивість виводити холестерин, надають нормалізує на стінки кровоносних судин, і саме вони - кращі союзники в боротьбі з атеросклерозом, найчастішою причиною виникнення серцево-судинних захворювань і порушень мозкового кровообігу.

При нестачі ненасичених жирних кислот в організмі людини утворюються шкідливі складні ефіри, які накопичуються в крові і відкладаються на стінках артерій. Так що не тільки для дієтотерапії, але й для нормального повсякденного харчування більше підійде соняшникова олія.

Існує два види соняшникової олії: рафінована і нерафінована.

Рафінована, дезодорована соняшникова олія призначено для приготування гарячих, смажених страв. Не рекомендується смажити на нерафінованій олії, тому що при високій температурі в ньому утворюються токсичні сполуки. При рафінації відбувається видалення фарбувальних речовин, осаду, слизу, що містяться в маслі. При заключному процесі - дезодорації - видаляється запах і залишки вищеназваних речовин. У результаті виходить прозоре масло без запаху, придатне для смаження.

Нерафінована соняшникова олія найбільш корисно, тому що в ньому зберігаються всі природні компоненти: вітаміни А, Е та інші біологічно активні речовини, тому його можна і потрібно вживати в «сирому» вигляді.

Найкраще нерафіновану соняшникову олію додавати в салати, приготовану тушковану або відварну їжу. Соняшникова користь

СОНЯШНИКОВА масло володіє багатьма корисними властивостями, які роблять його споживання набагато переважніше використання тваринних жирів.

Соняшникова олія містить вітаміни груп А, D і Е.

Вітамін Е (токофероли) стимулює м'язову діяльність, захищає клітини та інші структури організму від ушкодження вільними радикалами, перешкоджає тромбоутворенню, гальмує прогресування атеросклерозу, покращує внутрішньоклітинний дихання, надає антиканцерогенний дію. Вітаміни групи Е також регулюють функції органів розмноження. У соняшниковій олії вітаміну Е міститься в 12 разів більше, ніж в оливковій.

Вітамін D (кальциферол) впливає на мінеральний обмін речовин і особливо необхідний в юному віці, коли йде інтенсивний ріст організму. Його відсутність або недолік може стати причиною рахіту.

Вітамін А (ретинол) - вітамін росту, забезпечує пристосування очей до світла різної інтенсивності. Недостатність ретинолу в організмі призводить до лущення шкіри, сухості і ламкості волосся.

Цілющі властивості соняшникової олії широко використовуються в народній медицині при лікуванні тромбофлебіту, зубного болю, хронічних захворювань шлунка, кишечника, печінки, легенів. Соняшникова олія використовують в косметичних процедурах, в приготування банних настоянок, застосовують для ароматерапії.

Арахісове масло

отримують з плодів земляного горіха (арахісу). Нерафінована арахісова олія має червоно-коричневий колір, рафінована - солом'яно-жовтий. Використовують арахісове масло для смаження і в якості приправи для салатів, але особливо воно підходить для приготування запашного тіста.

Гірчичне масло

добувають пресуванням насіння олійних сортів гірчиці. Колір масла жовтий, іноді з зеленувато відтінком. Містить порівняно мало линолиевой кислоти. Специфічний смак і інтенсивне забарвлення гірчичного масла обмежують можливість його застосування.

Кунжутне (сезамову) масло

одержують з насіння кунжуту. Масло майже без запаху і з приємним смаком. Кунжутне масло - харчовий продукт, рівноцінний іншим рослинним оліям, однак в ньому немає вітаміну А і мало вітаміну Е. Масло використовується в кондитерській, консервній та інших промисловостях.

Кукурудзяна олія

отримують із зародків кукурудзи. За хімічним складом кукурудзяна олія подібна до соняшникової. Воно золотисто-жовтого кольору, прозоре, без запаху. Линолиевой кислоти в ньому до 50%. У продаж надходить тільки рафінована олія. Використовується в хлібопекарській промисловості, для приготування майонезів, для заправки салатів і смаження продуктів.

Оливкова олія

отримують пресуванням м'якоті оливок. Колір оливкової олії - світло-жовтий із зеленуватим відтінком, смак і запах - приємні, проте специфічні. При температурі близько 0. градусів за Цельсієм масло застигає, при нагріванні розплавляється і стає прозорим. Оливкова олія містить менше незамінних жирних кислот і вітаміну Е, ніж деякі інші рослинні олії, але добре впливає на травну систему організму. Масло набуло широкого поширення в Європі завдяки так званій «середземноморській дієті», суть якої полягає в зменшенні споживання тваринних жирів і їх заміні рослинними. Кращі сорти оливкової олії отримують способом холодного віджиму (такі олії називають «extra virgin»). У кулінарії таке масло застосовують як салатну і для приготування різних страв при температурі не вище 180 ° С, тому що при більш високих температурах воно розпадається.

Пальмова олія

отримують з плодів олійної пальми. У м'якоті плоду міститься до 70% масла, багатого каротиноїдами і пальмітинової кислотою. Воно помаранчевого кольору і твердне при температурі нижче 30 ° С. Його застосовують для виробництва маргарину, мила та свічок.

Соєва олія

отримують з бобів сої. У світовому виробництві рослинних масел воно займає чільне місце. Має солом'яно-жовтий колір, характерний запах і смак. Соєва олія вживають в їжу і як сировина для виробництва маргарину. У їжу використовується тільки рафінована олія. Цінним компонентом соєвої олії є лецитин. Цей вид рослинної олії найбільш поширений в країнах Західної Європи, в США, Японії та Китаї. У Сполучених Штатах соєва олія займає майже 4/5 ринку олії. Соєва олія використовується так само, як і соняшникова.

Регіна СКОВРІГА

Великодні рецепти
Лікувальна кулінарія
Кулінарні поради
салати
випічка
м'ясо
супи
риба і морепродукти
закуски
овочеві страви
паста, пельмені, вареники...
десерти
крупа
гриби
соуси
напої
консервування
алкогольні напої